Od mšic po sýkoru mohou zvířata v živém plotu nerušeně najít přístřeší a potravu. Za předpokladu, že je to ten správný živý plot. Zejména populární exotické keře nabízejí jen malý prospěch pro různorodou zvěř.

kvetoucí živý plot

Tyto druhy rostlin se nedoporučují

Živým plotem na zahradě můžete podpořit zachování biologické rozmanitosti. Měli byste však vzít na vědomí některé rady, abyste nevytvořili špatný plot.

●     Na zahradách a veřejných prostranstvích můžete často vidět živé ploty z tújí, které jsou stálezelené a snadno se o ně lze starat. Tyto rostliny jsou však jedovaté a mohou proto představovat nebezpečí pro zvířata.

●     Bobkovišeň lékařská je původem z Malé Asie a je často pěstována jako plot. Stejně jako túje je však toxická, a proto není vhodným zdrojem potravy pro hmyz nebo malá zvířata. Bobkovišeň se kvůli své houževnatosti velmi rychle rozšiřuje a často tak vytěsňuje původní vegetaci.

●     Zlatice je také populární jako rostlina pro živé ploty a která udělá dojem svými barevnými květy. Nicméně zlatice nevytváří nektar a není tedy vhodná pro včely, čmeláky a motýly.

●     I rododendrony jsou špatnou volbou, protože jejich plody nemohou v místním klimatu dospět. Kromě toho je rododendron jedovatý a je tak pro mnoho živočichů nezajímavý.

Vzhledem k tomu, že jsou snadno řezatelné a jsou stálezelené, mohou se tyto rostliny sice použít na živý plot, ale nějak nepřispívají k pestré a rozmanité zahradě.
bílý hloh

Doporučené druhy

●     Hloh a jeho jemné bílé květy a červené bobule vyhledává více jak 54 druhů housenek a asi 150 druhů hmyzu. Hloh je pro ně ideální domov. I člověk z něj může těžit, plody mohou být konzumovány syrové, ale chutnají lépe jako želé nebo šťáva.

●     Hlohu je zvláště podobná trnka obecná. Je to důležitý zdroj potravy pro divoká včelstva, zejména na jaře kvůli jeho na nektar bohatým, široce otevřeným květům. Trnité větve trnky poskytují chráněné místo různým ptákům. Také motýlí housenky konzumují listy z trnky.

●     Jeřáb ptačí je odolný proti povětrnostním vlivům a hodí se tedy jako živý plot. Jak název napovídá, různé druhy ptáků, jako drozdi, červenky nebo sojky, konzumují jeho plody. Ale poskytuje i jídlo pro polní myši, a dokonce i lišky. Jeřáb je také velmi dekorativní kvůli jemným listům a červeno oranžovým plodům.

Výhody živého plotu

Pěstování divokých a domorodých živých plotů má mnoho výhod.

●     Díky všestrannému využití těchto rostlin podporují živé ploty biologickou rozmanitost ve vaší zahradě. Tímto způsobem bráníte tomu, aby se jeden konkrétní druh škůdců dostal mimo kontrolu a také chráníte ostatní rostliny na zahradě.

●     Vzhledem k tomu, že rostliny v živém plotě jsou přizpůsobeny povětrnostním podmínkám, jsou mnohem odolnější, a proto vyžadují menší péči než dovezené okrasné rostliny. Také se nemusíte uchýlit k umělým hnojivům či jiným chemickým prostředkům.